" Penyusuan susu ibu merupakan pengalaman yang dipenuhi kasih sayang dan keintiman di antara anda dan bayi dan hanya berlaku untuk satu tempoh yang sangat singkat. Sebelum sempat anda menyedarinya, bayi anda sudah pun membesar dan perhubungan anda dengannya telah melalui satu dimensi baru.

Jadi, pergunakanlah masa ini bersama bayi dengan sebaik-baiknya. Berseronoklah dan hargainya dan apabila bayi melangkah ke peringkat berikut dalam kehidupannya, anda akan terkenang kembali dan bersyukur kerana anda sudah memberinya yang terbaik apabila dia sangat memerlukannya".


Feb 10, 2010

puting luka

puting saya luka lagi......

aduuuuuiiiiiiii....pedih nyer...;)

mujur masa si kecik itu menyusu...ianya tak menyakitkan which mean dia melekap dengan betul....:)

saya pun tak perasan camner boleh luka.....

semalam...masa nak mengepam sesi petang...bila saya nak buka cover nursing bra...ianya melekat ke kulit dan sangat sakit bila saya tarik.....

sangat ngeri bila nak mengepam....huhuhu....masa tak tau luka...ok jer...tapi bila dah tau...sangat ngeri okey....

menjadik seorang yg berputing tenggelam...adalah sangat mengerikan bila memikirkan puting luka....

setiap kali anak lahir.....dan mula menyusu....saya akan mengalami 2 ke 3 minggu puting luka sehingga badan saya terbiasa dengan perubahan baru yg berlaku....sangat sakit kay...sebab tu bila terjadi nya puting luka LAGI ni....ianya amat mengerikan...

harap2 luka ini cepat baik....


4 comments:

  1. betul .. fobia kalo puting luka .. sakitt.

    nieza pun sejak 2menjak ni dah terasa pedih2 tp still ok la.

    hopefully cepat2 baik .. sapu dgn air susu balik. takut melarat lagi sakitt ... awwwwww

    ReplyDelete
  2. tifa pun jadi jgk tp dulu masa position bf x betul. tp skrg dah okey

    ReplyDelete
  3. niza,

    betul..sangat fobia...mujurlah tak sakit masa dia nyusu....klu tak.....adoooiiii...:(

    tifa,

    bukan masalah position rasanya...tak taulah nape...tiba2 jer dah luka...maybe sebab lately dia suka gigit dan tarik ngan gusi kot.....gusi gatal agak nyer...;)

    ReplyDelete
  4. skg sy pun mengalami benda yg sama.. ;(

    ReplyDelete